Jukola- en reserapport

Helgen 17-19 juni reste Snättringe med två Venlalag, tre Jukolalag och det rutinerade lagledarparet Jonny/Elisabeth till Mynämäki i Finland för att delta i världens största orienteringstävling. Det här är vår gemensamma berättelse om hur det gick, vad som hände och hur vi nådde fram till vår bästa placering på Jukola på många, många år.

Det är alltid svårt att berätta en gemensam historia för så många olika upplevelser. Vi var 31 personer som reste. 10 av dessa reste redan torsdag kväll, övriga fredag. Några sprang Venla, andra sprang Jukola. Några sov 2 timmar under tävlingsnatten, andra sov 10 timmar. Några blev blöta i hällregnet, andra fattade inte ens att det regnade. Några sprang i tåg, andra ensamma. Några… äh, ni fattar.

Men det finns ändå några saker som jag tror att alla i Snättringes alla fem lag kan skriva under på:

  • Jukola är häftigare än någon annan tävling (ja, tävlingen heter Jukola även om det finns två stafetter). Det är liksom något med tävlingens inramning. När det står 1500 lag på startlinjen och ytterligare 5000 personer i publiken… ja, det är mäktigt! Jukola är verkligen tävlingen där ALLA är välkomna oavsett hur duktig man är på orientering. På startlinjen samsas både elitlag, motionärslag, företagslag och ja, till och med MC-gäng. En tävling där majoriteten av deltagarna knappt har hållit i en karta får dessutom den fina bieffekten att man känner sig rätt duktig på orientering.

    Om du får möjligheten att åka på Jukola någon gång, ta den. Du kommer inte att ångra det.

  • Det var fint i skogen! Visst, det var lerigt också, men den höga andelen grått på kartan är ändå det man minns!

  • Vi har många fina prestationer att hylla, från Simon som var femte sträcksnabbast på långa natten till Carolina som gjorde sin första stafett någonsin (?), allt däremellan och mer därtill. Ingen (ytterligare) nämnd, ingen glömd, som man säger.

  • Vi älskar våra lagledare Jonny & Elisabeth, som alltid har koll på allt på arenan. Vi hoppas att ni är med många fler gånger!

  • Det är kul att resa med Snättringe! Vi är ett härligt gäng som tar ansvar för varandra och vi hjälps åt för att få saker att fungera.

  • Regn är eländigt, men med bra planering (läs: regnkläder och tunneltält) så går det bra ändå!

  • Det är väldigt, väldigt mycket gå på Jukola…

Resultmässigt då?

Vårt Jukolalag lyckades toppa förra årets 50e plats med att bli 47a. Det är riktigt, riktigt imponerande!

Venla, lag 1 (Mariia Khimochkina, Frida Hector, Sofia Persson, Kristina Tedhamre): 101.
Venla, lag 2 (Elin Wolgast, Alva Lidström Lauri, Mari-Helen Lidström, Carolina Cuesta Garcia): 1089.

Jukola, lag 1 (Jesper Lidmar, Mattias Kallhauge, Simon Hector, Isak Gelius, Ludvig Eggöy Markhester, Ludvig Lange, Flavio Poltera): 47.
Jukola, lag 2 (Brais Piniero, David Hector, Joel Börjesson Eriksson, Martin Nilsson, Tobias Karlsson, Oskar Forsberg, John Wolgast): Felstämplat.
Jukola, lag 3 (Jörgen Hector, Patrik Äppelgran, Fredric Johansson, Bo Lauri, Nadja Dahlström, Lucia Parga, Johan Lidmar): 613.

Fullständiga resultat:

 https://jukola.com/2022/sv/2022/06/21/route-gadget-och-livelox/ 

Några röster från tävlingen:

Mariia Khimochkina, Venla lag 1:
Vi stannade till vid husen på fredagsmorgonen. Vi hade ett häftigt träningspass i en vacker skog med fantastiskt väder. Flavio sa att det var hans bästa träning på flera år. På eftermiddagen åt vi på en pizzeria och gick till arenan. På kvällen firade vi Jonny boy födelsedag. Ludvig inspirerade mig att ladda ner PokemonGo och vi fångade pokemon. Dagen efter var Venla. För mig gick min första etapp bra, nästan utan fel. Det var roligt. Sedan sprang tjejerna sina etapper bra, vi tog 101:a plats. Nästa år kommer vi definitivt att vara bland de 100 bästa! På natten hejade jag på alla som sprang, men mest sov jag. Jag tycker att 47:e plats på Jukola för första herrlaget är väldigt cool! Tack alla för en bra helg!

David Hector, Jukola lag 2:
Jukola är något alldeles extra, och för en gångs skull fick jag chansen att se starten. Det var verkligen det som fick mig att tända till. Vid ankomst på lördagsmorgonen hällregnade det och jag räknade ner tills det var dags att åka hem. Men när starten gick förändrades allt, jag var redo! Det gick kanske inte så fort som jag hade velat i skogen, men det var fantastiskt fint (till och med i nattmörkret!) och jag bommade totalt max 1 minut längs banan. Så kul!

Brais Piñeiro, Jukola lag 2:

After many days imagining how this day would be, I was finally standing in line with more than 1500 people, waiting for a map.
I’m not going to lie, I was starting to feel a bit nervous. But then, “The Ecstasy of Gold” by Ennio Morricone started playing.
I suddenly remembered how fun this sport is, and all my worries went away. It was showtime. I knew my plan, and I just had to execute it.

But to be honest, running such a hectic, special race is just the tip of the iceberg.
The Jukola experience is also watching the Venla teams run during the day. It’s trying to guess where you first control will be with your friends. It’s driving people from and to the arena at 3am. It’s partying in the ferry when coming back to Stockholm. And it’s also committing to train harder for next year.

In summary, Jukola is an experience that nobody should miss :)

Jörgen Hector, Jukola lag 3
Atmosfären minuten före Jukolastarten. 1500 laddade och hungriga idrottare som vill iväg. Stadion full av dunkande musik som blandas med hejarramssor på finska. Det går att känna adrenalinet i luften. Sekunderna går, blickarna fokuseras allt mer och så kommer skottet....

Elisabeth Hector, lagledare och gästspelare i Venla lag 3 OK Södertörn
Lagis: Elisabeth.
Alltid så tryggt att göra resan med Jonny. Han har koll på allt... ja och sen har jag koll på resten :).  Jonny stod nästan hela tiden precis i kanten av fållan, peppade, höll paraplyet, tog jackor, hade extra emit, osv osv. Jag satt i vårt tunneltält och höll koll på alla. Det är mycket som ska stämma. -Rätt nummerlapp till rätt löpare. -Emitbrickan får inte följa med till bastun för den ska snart nästa löpare ha. -Alla som behöver få sova ska hinna vakna i tid för att vara redo för nattens eller gryningens löpning. Så enkelt det blivit då jag kan ringa till alla och väcka dem i stället att söka igenom ett genommörkt militärtält :)
Det roligaste är att alla, verkligen alla är ett team!! Alla är med och hänger lite extra i tältet, ser till att kaffevattnet är varmt, plockar fram säkerhetsnålar eller bara sitter och håller härligt sällskap. Jukola natten går alldeles för fort bara!!

Uppdaterad senast: 2022-06-30 19:27:33 av David Hector

Skapad: 2022-06-28 21:25:58 av David Hector