Junior-VM veckan avgjord: en medalj till Simon Hector!

I veckan har JWOC (Junior-VM) avgjorts i Scuol, Schweiz. Fysiskt och tekniskt utmanande terräng har mött deltagarna i en tävling som Schweiz fullständigt dominerade. Sverige hade en trupp på tolv löpare, där Simon Hector var en av dessa. Fyra medaljer blev det för Sverige, varav en till Simon!

Ja, det var minst sagt en tuff utmaning som väntade den tolv man starka svenska truppen. Engadin-dalen i östra Schweiz må vara vacker, avslappnad och ett naturparadis, men ur en orienterares synvinkel en fysisk mardröm. Kuperingen får Mörtsjön att framstå som platt. Platt mark existerar i praktiken inte. Lägg därtill att dalgången ligger på 1300 meters höjd, med flera tävlingar avgjorda på närmare 2000 meter över havet och därmed tung luft, så får ni en viss känsla för tuffheten som krävs för att klara av tävlingarna.

Veckan inleddes i söndags (10/7) med sprint i skidorten Scuol. Trånga gator, uppbyggda staket och flera ordentliga vägvalssträckor mötte löparna i en VM-värdig sprint. Trots det var det nog flera som hade förväntat sig ännu svårare sprintbanor. Redan här började Schweiz krossa allt motstånd, guld på både dam- och herrsidan. För Sverige tog Isac von Krusenstierna en fin tredjeplats. Simon Hector slutade på en 20:e plats, tredje bästa svensk.

Sprinten följdes dagen efter av en mycket tuff långdistans. Förvisso utan de riktigt rejäla långsträckorna, men fysiken kom att till stor del bli avgörande. Simon inledde starkt och hade under hela tävlingen ledningen vid arenapassagen efter ungefär en tredjedel av banan. Men banan slutade inte där utan några hundra höjdmeter senare fick Simon se sig rejält distanserad av Joey Hadorn (SUI) som fullkomligt krossade allt motstånd i uppförsbackarna. Även Isac von Krusenstierna passerade Simon under banans andra varv och slutade trea. Simon Hector sprang dock mycket bra och slutade på en mycket fin fjärdeplats. För att citera Simon, som citerade Mats Troeng: "Det här var en bana som var roligt att ha sprungit- men det var inte roligt att springa den". Stort grattis Simon!

Efter en vilodag var det dags för medeldistans, kanske på förhand den bästa medaljchansen för Simon. Efter ett stabilt kvallopp i blöt och hal terräng var Simon något orolig för ett slag mot knät, men det visade sig inte vara någon fara alls. Finalen var även den regnig (med inslag av nysnö!) men det stoppade inte löparna från att springa fort i backarna. Anton Forsberg (Sverige) tog tidigt en stor ledning i finalen men sedan kom de snabba löparna från Schweiz igen. Anton slutade till slut på en fjärdeplats, jättebra jobbat! För Simon Hectors del gick inledningen mycket bra, men en klurig sluttning vid kontroll 8 ställde till det. En minut går fort när man bommar, så även denna gång. Efter det var Simon aldrig riktigt med i toppstriden, utan slutade så småningom 13:e. En jättebra placering, men nog fanns det förhoppning om mer. Trots allt, grattis!

Stafetterna avslutade JWOC och på herrsidan ställde Sverige upp med Anton Forsberg på förstasträckan, Simon Hector på andra och Isac von Krusenstierna på sista. Efter en lite knackig inledning av Anton på förstasträckan i den snabblöpta terrängen låg Sverige tre minuter efter på en 17:e plats och medaljen verkade vara en bit bort. Men efter en grym andrasträcka av Simon (bästa sträcktid!) så var Sverige bara drygt två minuter efter på en sjundeplats! Efter ytterligare bommar på sistasträckan lyckades Isac klättra ytterligare och sprang till slut in på silverplats! Mycket starkt av hela laget! Någon guldvittring fanns dock aldrig riktigt, även här totaldominerade Schweiz från första TV-kontrollen på förstasträckan och in i mål. Noterbart är att Schweiz tog 7 av 8 guld under veckan (Finland tog 1).

Totalt blev det fyra medaljer för Sverige under mästerskapet (1 silver (herrar stafett), 3 brons (Isac von Krusenstierna sprint och lång, Johanna Öberg medel)), varav Simon Hector får åka hem med ett silver på hans tredje Junior-VM. Stort grattis Simon och hela svenska landslaget!

Bilder från veckan finns i galleriet. Alla resultat och kartor hittar ni på www.jwoc2016.ch

Skapad: 2016-07-15 23:50:01 av David Hector