Vårens träningar och träningstips i coronatid

Här på hemsidan hittar ni en träningsplan som blivit inaktuell lika snabbt som den kom, pga inställda tävlingar med tanke på coronaviruset. Nu gäller istället grundträning på obestämd framtid och att kolla kalendern för att se vad som gäller för varje pass.

Översiktlig träningsplan och titta i kalendern!

Träningsplanen som du hittar på hemsidan (här) gäller tills vidare som en grundstomme för träningsplaneringen (för svart grupp och uppåt, men alla är välkomna på alla aktiviteter), men uppdatera dig via kalendern här på hemsidan då det kan komma en hel del ändringar beroende på smittspridningen, mm. Vi siktar på att lägga till klubbaktiviteter på helgerna, varför inte långpass i kul terräng t.ex? Hör av dig om du har förslag på aktiviteter eller vill hjälpa till!

 

Om träningsplanen

Träningskommittén har till denna vinter och vår tagit ett extra tag i planeringen för veckorna, så att det ska bli en bättre veckobalans mellan olika pass. Det är ju oftast inte optimalt att springa högintensivt flera dagar i rad, och därför har mer fokus lagts på att få in lugna träningspass, samtidigt som det oftast finns möjlighet att springa passen snabbt om det passar bättre i ens egen planering.

Tanken var att ha grundträningsperiod fram till slutet av mars och sedan gå in i tävlingsperiod med tävlingsförberedande pass. Nu när flertalet tävlingar ställs in blir planen istället att fortsätta grundträningen och bygga upp kroppen tills när tävlingarna startar.

 

 

Grundträning på obestämd framtid

Det är lätt att bli omotiverad när ens måltävling ställs in och man inte vet om man kommer få tävla i år, men se det istället som att du får extra lång tid att jobba på det du behöver jobba på och vara ännu bättre när det till slut blir tävlingar! 

Tanken är att fortsätta med lite längre pass och försöka lägga in långpass på helger när det passar, för att jobba med uthålligheten och tåligheten att springa i skog.

 

Onsdagspass vid Källbrink!

När måndagspassen i Storängshallen avslutas, flyttar vi över till onsdagar och till klubbstugan. 18:00! Tanken var först att ha formtoppningsintervaller i tävlingsperioden, men nu när fokus flyttas över till grundträning blir det fokus på längre intervaller, främst på elljusspår eller löparbana. 

 

Styrketräning

Det är lätt att missa styrketräningen när klubbens styrkepass slutar. Alla har en svag länk som är viktig att jobba med, vare sig det handlar om styrka eller rörlighet. Lägg tid på att göra det och jobba även med grundstyrka i core, fötter och höft! Det är många muskler vi behöver vara starka i när vi ska springa i skogen.

Klubbens övningsbank - hör gärna av dig om du har en övning som borde vara med, helst med foto

Video med Eliud Kipchoges övningar - världens bästa maratonlöpare, kan inte vara fel att kopiera

Några fotledsövningar - orienterarens fötter utsätts för stor belastning i skogen, då vill du ha starka fötter och fotleder!

Några höftövningar - träning med elastiskt band är speciellt bra!

Video med några coreövningar

 

Läger

När det gäller läger är det inplanerat Påskläger i Nyköping och tävlingresa till Orsa på Kristi Himmelfärd. I dagsläget är det mycket oklart om något av det kan genomföras, vi återkommer med info om det.

 

Uppdaterad senast: 2020-03-17 14:38:18 av Simon Hector

Skapad: 2020-03-16 16:09:46 av Simon Hector