Program - Block 3: Orienteering Basics

Nu är det dags för det tredje blocket i Project73, där vi ska träna på orienteringsteknikens grundstenar. Här är program och förslag på teknikövningar att göra hemma.

Orientering innehåller många olika tekniska moment och du behöver olika verktyg för att kunna behärska en orienteringsbana. I detta block vässar vi våra verktyg och tränar på de olika grundmomenten (orienteering basics), var för sig.

Några av orienteringens grundmoment är kartförståelse, riktning, kurvbildsförståelse och vägvalsplanering. Dessutom kan det vara bra att träna moment som kartkontakt, riskbedömning, tempoväxling och förenkling.

Tanken är att öva på varje moment var för sig och det gör man smidigt genom en momentbana. Tänk även ut vad du själv vill förbättra och försök göra just det extra noga under träningen! Koncentrera dig fullt ut på varje träning så att du nöter in ett bra beteende.

Övning

Route to Christmas, en adventskalender som Worldofo anordnar. Varje dag får man en vägvalssträcka från någon del av världen där man kan rita i hur man skulle ha sprungit. Sedan får man möjlighet att se hur de som sprang sträckan på tävlingen sprang och vilket som gick snabbast. En ny sträcka kommer upp varje morgon på http://worldofo.com/

Program

Träningarna ska ses som ett smörgåsbord där du kan välja att vara med på det du vill och tror du kan ha nytta av! På torsdagarna finns det som alternativ att springa lugn orientering på de fasta nattkontrollerna, ett antal banor finns i klubbstugan och man kan lägga egna banor på kontrollerna.

Vecka 50 (11-17/12)

Tisdag 12/12: Intervaller och styrkegympa, Bandhagens skola. Långa backintervaller vid Gubbängen, start var 8:e minut. Sedan flexgympa med Anna-Maria

Onsdag Luciadagen 13/12: Mila Stockholm By Night #3, Skogåshallen (Ågestaskogen). Rekommenderad tävlingsträning. Ger mycket bra sparring och ett högintensivt orienteringspass. Bra stafetträning!. Efteranmälan söndag 10/12. I Eventor.

Torsdag 14/12: Momentbana, Källbrink. Passar bra att springa i lugnt tempo för de som sprungit Mila by Night. Det kommer att finnas ett alternativ för de som vill springa lite fortare.

Lördag 16/12: Långpass, Farstanäset. Långpass 1,5-2,5 timmar i obanad terräng. Det finns även en grupp som kör ca 1 timme. Vill ha mat-länk

För den som vill prova MTB-O så finns det en träning i Rudan. Anmälan senast onsdag 13/12. I Eventor.

Söndag 17/12: Hellas öppna klubbträning, Granby. Ännu inte klart vad det är men ska vara en öppen träning. I Eventor. 

Vecka 51 (18-24/12)

Tisdag 19/12: Intervaller och styrkegympa, Bandhagens skola. 8x3-1:30 min med 2 min extra vila efter 4 st.

Onsdag 20/12: Nattugglan, Tullinge Skog-Riksten. Troligen en långdistanssprint. Rekommenderas att springa i lugnt tempo om man ska springa högintensivt på tisdagens och torsdagens träning. Anmälan senast måndag 18/12. I Eventor.

Torsdag 21/12: Vägval eller tempoväxlingsträning, Källbrink. Kommer vara högintensiv träning, men man kan även välja lugn orientering.

Lördag 23/12: Långpass, Farstanäset. Långpass 1,5-2,5 timmar i obanad terräng. Det finns även en grupp som kör ca 1 timme. Ingen lunch efter denna gång.

Söndag Julafton 24/12: Varför inte köra något tillsammans på förmiddagen? Har du en idé, lägg upp den i Facebook-gruppen "Project73 - Road to 10MILA"!

Nästa block

Nästa block är Styrka. Eftersom det är jullov har vi få organiserade träningar, men det är ett bra tillfälle att träna på egen hand. Det är viktigt att ha en stark och stabil kropp, så under blocket kommer vi fokusera extra på det.

Uppdaterad senast: 2017-12-10 22:48:00 av Simon Hector

Skapad: 2017-12-10 21:44:58 av Simon Hector