Block 1: Build-up

Vi är i startgroparna för "Den bästa träningsvintern någonsin" och det första blocket av åtta i vinter är Build-up. I blocket finns tre delar: styrka, o-basics och uthållighet, läs mer om det här!

Träningsvintern 2018-2019 drar igång och som vi hörde på klubbmötet i torsdags och kan se i nyheten om mötet nedan så är tanken att det ska bli den bästa träningsvintern någonsin, så att just du får ut det du vill! I år kommer jag att skriva om varje block här medan all info om träningarna hittas i träningskalendern.

En träningsvinter är lång och det är viktigt att inte ha för bråttom i början, för att undvika skador och bygga långsiktigt inför våren. Vi kommer att använda det här blocket för att komma in i vinterträningens rutiner och komma upp i den träningsvolym vi vill ha i vinter. Öka försiktigt i början för att undvika att belasta för mycket direkt. Kroppen anpassar sig nämligen till belastning, men det tar tid så ha inte för bråttom när du ökar din volym. En bra idé är att fundera på hur mycket man vill träna, så fundera på hur många pass eller hur mycket tid du ska träna varje vecka. Under de första två veckorna i det här blocket ökar vi vår träning så att vi i den tredje veckan i blocken är uppe i den träningsmängd vi vill hålla i vinter.

Fundera också på vad du har för mål med din vinterträning. Ett mål kan t.ex. vara att förbättra sin snabbhet, sin kroppstabilitet, sin kompassriktning eller att bli bättre på att hantera en stressande tävlingsituation.

När man har ett mål kan man också göra en plan, och den kan var hur invecklad eller okomplicerad som du vill. Eftersom grunden i träning är ju att man blir bra på det man tränar på, träna extra på det just du vill förbättra. Glöm inte heller bort att träning och utveckling byggs av glädje, så se till att ha kul!

 

Årets vinterträningsschema är uppdelat i åtta block inför 10MILA i slutet av april:

 

Blocket Build-up är indelat i tre delar, en för varje vecka av blocket. I den första veckan fokuserar vi på styrka, så att vi har en stabil grund att bygga vidare på när vi går in i tuffare vinterträning. Lägg gärna in styrkepass själv eller tillsammans. Fokusera gärna på stabilitetsövningar som gör att vi kan vara stabila i kroppen när vi springer, och aktivering av sätesmusklerna eftersom de är viktiga att aktivera i löpsteget. Söker man på nätet finns många förslag på övningar, men även här i Snättringes egna bank av styrkeövningar. Har du övningar som är bra och kan vara med på listan, ta bild och skicka in till simon.hector@hotmail.com!

Den andra veckan i Build-up fokuserar vi på orienteering genom delblocket O-Basics. O-Bacics är idén om att fokusera på grunderna i orientering genom att träna orienteringens olika tekniker. Den veckan kommer att avslutas med läger på Åland där vi får en grym chans att träna olika tekniker och delvis annorlunda än dem vi använder på hemmaplan eftersom terrängen är lite annorlunda.

Blocket avslutas med en vecka med fokus Uthållighet. Uthållighet är den viktigaste fysiska biten inom orienteringen, för att orka den längd som vi tävlar på. För snabba träningar behövs en uthållighetsbas och i tävling har vi mycket nytta av att orka hålla på under lång tid. Tanken är att man ska vara uppe i den träningsmängd man avser hålla under vintern. 

 

Nästa block: Uthållighet. Vecka 49-51, 3/12-23/12.

Uppdaterad senast: 2018-11-11 23:27:04 av Simon Hector

Skapad: 2018-11-11 23:16:48 av Simon Hector