Rapport från Sprint-SM 2015

Denna vecka avgörs SM-veckan i Sundvall, där sprintorientering (både individuellt och stafett) ingår. SSK ställde upp med en deltagare, David Hector, som slutade 23:a i H20

Under de sista dagarna i juni avgjordes Sprint-SM i Sundsvall. För första gången arrangerades ett orienterings-SM i samband med RF:s och SVT:s SM-vecka. Under denna vecka, som i skrivande stund bara har börjat, kan man se både friidrott, civil flygfemkamp, precisionsboule och en rad mindre välkända sporter. Jag fick chansen att se ett par matcher av precisionsskytte i boule, det var verkligen ingen publiksport och det roligaste var nog klubbnamnen... Orientering upplevdes som en stor idrott i sammanhanget!

Tävlingarna inleddes med individuella kval söndagen den 28 juni. SSK hade en deltagare, undertecknad David Hector, i klassen H20. Flera av klasserna, inklusive H20 hade ett ganska litet startfält och det enda som krävdes för en finalplats var att bli godkänd. Dessutom hade flera av de allra bästa juniorerna valt att avstå sprint-SM för att ladda inför JVM som drar igång om en knapp vecka, däribland vår egen stjärna Simon Hector.

Själv gick jag ändå ut med inställningen att göra så bra jag kunde, att köra hårt utan att maxa. Banan var faktiskt ganska klurig och orienteringskrävande, med ett par fällor och gott om vägval. Jag slutade på en 16:e plats i kvalet, där flera valde att ta det mycket lugnt och ladda inför sprintstafetten dagen efter.

På måndagen den 29 juni var det dags för det första svenska mästerskapet i sprintstafett någonsin. 25 lag stod på startlinjen vilket nog var ungefär en fjärdedel av vad arrangören hade förutspått. Kvalet ställdes till och med in för det lilla antalet deltagande lag. Hur som helst var tävlingen mycket fartfylld och publikvänlig. Med arena centralt i Sundsvall och både gott om radiokontroller, GPS-tracking och varvning var det mycket spännande att följa! Positiva kommentarer från deltagare och publikvärdet visar att detta är något att utveckla! Stora Tuna blev tidernas första SM-mästare i sprintstafett följda av Södertälje-Nykvarn.

På tisdag 30 juni var det till slut dags för orienterarnas individuella finaler. Jag valde att försöka gå ut hårt från start och inte spara på något. Det gick inte riktigt, då inledningen bestod av många korta sträckor och snabba vändningar. Detta ställde dock inte till några större problem orienteringstekniskt. Lite till min besvikelse tyckte jag aldrig att det var särskilt svårt (till skillnad från H/D21-banorna som verkar ha bjudit på många utmaningar). Visst, det var ett par vägvalssträckor men det var mycket parklöpning eller val höger/vänster runt hus. Jag slutade på en 23:e plats, 2.50 efter suveränen Algirdas Bartkevicius från OK Denseln (som också var den enda JVM-löparen som sprang H20).

Efter detta följde seniorernas finaler som också sändes i SVT Play. Herrtävlingen blev rafflande där Emil Svensk, Stora Tuna tog sitt andra SM-guld för helgen. I damklassen krossade Tove Alexandersson allt motstånd och vann med över en och en halv minut före tvåan!

I höst fortsätter SM med lång, medel och stafett som alla avgörs på Södertörn. Hemmaterräng med andra ord!

Uppdaterad senast: 2015-07-03 20:52:32 av Mikael Nilsson

Skapad: 2015-06-30 17:21:47 av Klubbinloggning SSK