Svenne Roos har stämplat ut

Sven Roos, av flertalet äldre medlemmar känd bara som Svenne, har gått bort 94 år gammal. Han har i många år oroat sig för kommande sjukdomar, vilket vi andra vant oss att få höra. ”Den där förbannade kräftan” var ett uttryck som vi hörde i många år, men det drabbade inte Svenne vad vi vet.

Svenne blev klubbmedlem i Snättringe SK redan 1947, alltså för 73 år sedan, då 21 år gammal och framförallt duktig terränglöpare, enligt uppgift i Glömsta IF. Den 2 år yngre kompisen och fortfarande Snättringe-medlemmen Yngve Hedberg, berättar att dom lekte när dom slutat skolan för dagen. Först gick dom i Snättringeskolan och därefter i Tomtbergaskolan.

Det fanns ett antal grenar i klubben, friidrott, fotboll, bandy, och pingis som Yngve prövat på. För Svenne blev det orienteringen som drog.

I verksamhetsberättelsen från klubben 1949 står det: ”Höstsäsongens överraskning blev dock Sven Roos vilken tidigare mest utmärkt sig som bär- och svampplockare, men nu fick sitt genombrott. Vid Tullinges natt blev placeringen 9:a i B-klassen, Älvsjös natt 5:a, Södermalmspropagandan 1:a bland 240 startande och till sist 14:e i Stigfinnarnas natt. Roos blev höstens bästa nattuggla”.

Med tiden fick Svenne nog så viktiga uppdrag i klubbens 10milalag, han gjorde 21 10milastarter, flertalet i förstalaget och många gånger på viktiga nattsträckor.

Tidigt var Svenne med i klubbens organisation som funktionär, både på klubbnivå och inom orienteringssektionen. 1952 hade Svenne uppgifter i huvudstyrelsen, som vice sekreterare och sen också som kassör.

Svenne var då också ledamot av redaktionen för det nystartade klubbtidningen Snättringebladet.

Åren 1952 – 1975 var Svenne den självklare ledaren för orienteringen i klubben, oavsett om det kallades ordförande eller inte.

1976 inträdde Svenne som valberedare. Och dessutom i en ny roll, som många i klubben känner honom bättre, materialförvaltare. Detta jobb skötte han med den äran till 1996, dvs i 20 år. Klubben hade då sina lokaler i bottenvåningen på Snättringeskolans gymnastiksal. Förrådet fanns den s.k. Grottan, ett tekniskt utrymme som man kröp in till. Där sparades allt t o m plastpåsar för återanvändning på ett sätt som skulle fått många moderna klimatsmarta att rodna. Som så mycket annat mådde material bäst att finnas i förråd och ingen annan stans.

Utöver dessa formella jobb har Svenne jobbat med underhåll i klubbstugorna: Sågstugan, Charlottendal och Källbrink. Han har alltid varit med och ”hantverkat” på våra egna tävlingar. Och sen förstås julgranarna, inte bara genom att sälja på de tider då det var ”gubbarna” som hade mest tid utan också då granarna skulle tas emot, flyttas eller städas efter.

Svenne var välkänd i distriktet och av många uppfattade som det han också gjorde, han som styrde och ställde, en Mr. Snättringe. Dock utan några stora gester eller tilltag. Svenne stod upp vi samlingarna och berättade vad som var på gång och hur planeringen för det såg ut.

Han var också medlem sen många år i Skogskarlarnas klubb, en sammanslutning av beprövade orienterare över hela Norden. Han fick där utmärkelsen Silverkarl, vilket delas ut årligen som bevis på framgångsrikt ledarskap.

 

- Bertil Gelius

 

 

-----

 

 

Sven har i mångt varit en God förebild som ledare och kamrat för mig.


Hälsningar


Rolle

 

 

-----

 

 

Ett minne tidigare publicerat i Facebookgruppen Orienteringsminnen:

Bengt Bivrin 31 aug 2020

Tänkte bidra med bild på två legendariska ledare i Snättringe SK, Huddinge. På första bilden delar ungdomsledaren Birgit Eriksson ut pris på våravslutningen i juni 1970. Den artige som bockar heter Björn Lundin. Han var i första hand skidåkare i Huddinge SK. I bakgrunden överser orienteringssektionens (det fanns en bandysektion också) mångårige ordförande Sven Roos det hela. På bild två från 1972 är Svenne i typisk pose.

Det var mamma Birgits nybörjarkurs som fick mig in på detta, ännu pågående, äventyr. Ja, hon var inte min mamma (utan Kerran och Lollos), men vi sa så. Svennes förtjänst var väl att värva mig till styrelsen och få oss att starta en klubbtidning just 1972. Då var jag 16. Det finns så mycket gott om bägge dessa två att säga - men de är nog inte ensamma. Runt om i vårt land finns det talrika legendariska orienteringsledare. Utan dem, inga orienteringsminnen, eller hur?

 

 

-----

 

 

Foto: Bengt Bivrin (SSK-bilder 1970-1980)

 

Vi ser gärna att fler skriver in sina egna minnen av Svenne och undertecknar med sitt namn. Har du några bilder så tar vi gärna emot dem. Skriv i gästboken eller maila till webmaster@snattringesk.se

Uppdaterad senast: 2020-11-22 11:37:43 av Patrik Äppelgran

Skapad: 2020-11-04 21:43:24 av Patrik Äppelgran