Sven Sparthan 1944 - 2018

En av klubbens trogna medlemmar – Sven Sparthan – har hastigt och oväntat gått bort i samband med en bilolycka. Han var på väg för att hälsa på sin son Jonas i Göteborg då släpet på en mötande lastbil i en skarp sväng krockade med hans bil. En närmast osannolik och fruktansvärd olycka.

 

Svenne växte upp i Huddinge och började orientera för Huddinge skidklubb på slutet av 1950-talet.

 1960 gick Svenne med flera ungdomar över till SSK, man hade en överenskommelse att orientera för SSK och åka skidorientering för skidklubben. Svenne bidrog i hög grad till att både Rune R och Bertil G började orientera. Han var framgångsrik som junior och ingick i SSK:s juniorlag som vann DM-kavlen 1963, klubbens första DM-seger. Under 60-talet och en bit in på 70-talet var Svenne given i SSK:s 10-milalag, ofta på en tidig sträcka där hans löpstyrka kom till sin rätt. Han ingick i lagen vid båda tillfällena då klubben nått sina främsta placeringar på 10-mila, 6:a 1965 och 3:a 1970. Vid det sistnämnda tillfället gjorde han en supersträcka och växlade 2:a efter sträcka 3. Fotot på Svenne är från en vårtävling 1961.

 Svenne var elektriker och jobbade på elverket i Huddinge. Bland annat gjorde han installationer på el-skåp runt om i kommunen, det var nog få som kände till alla vägnamn bättre i Huddinge. Så småningom flyttade han till Östergötland och intresset för att tävla avtog. Under alla år har han dock varit en trogen SSK medlem som ofta besökte klubbens midvinterblot. Det var vid sådana tillfällen som han tog upp idén att de som var ungdomar i klubben på 60-talet skulle instifta någon form av pris till dagens SSK-ungdomar. Det resulterade i ungdomsfonden som Svenne var initiativtagare till. Fonden är tänkt att stödja både elitsatsande ungdomar och verksamhet som stärker kamratskap och sammanhållning.

Fonden har nu funnits i 6 år och har ökat en hel del i värde. Framöver bör vi i klubben bli bättre på att utnyttja den i Svennes anda.

/Rune Rådeström

 

Uppdaterad senast: 2018-04-02 10:31:11 av Claes Andersson

Skapad: 2018-04-01 16:00:04 av Rune Rådeström