Block 3: Styrka (med styrkeutmaningen - TÄVLING!)

Det tredje blocket i årets vinterträning är styrka. I denna kör vi styrkeutmaningen, där man vinner lotter till en tävling om julpriser!

Två träningblock på väg mot 10MILA är avklarade. Vi hoppas att alla fått ut det som de vill av dessa två block och haft kul med varierade träningar! Har ni några idéer och synpunkter, kom gärna med dessa till er respektive UK (uttagningskommitté) eller annan medlem i träningskommittén!

Blocket som väntar är nu styrka. I blocket finns inte så många gemensamma klubbträningar, så mycket av träningen över jul och nyår blir enskilt eller i mindre grupp. Det finns många roliga pass att hitta på, själv och tillsammans med kompisar! Om ni ska springa eller har sprungit ett roligt pass, dela gärna med er i t.ex. Messenger-gruppen för träningar. (Är ni inte medlem i gruppen, kontakta mig via t.ex. simon.hector@hotmail.com)

Styrketräning är enkelt att köra själv och är bra för att förebygga skador och öka prestationen. Generellt sett kan man säga att styrka för orienterare delas in i olika delar, enligt Gustav Bergman:

  • Koordination
  • Stabilitet
  • Rörlighet
  • Rehab/Prehab 
  • Allmänstyrka
  • Spänst
  • Snabb- och maxstyrka

Fundera gärna på olika övningar inom alla dessa delar och vill du ha tips så fråga eller läs om det på internet. Tips på övningar finns i Snättringes styrkebibliotek, har du tips på fler övningar, ta en bild, skriv en rad och skicka till mig!

 

Styrkeutmaning

Under hela blocket kör vi en styrkeutmaning, där man vinner lotter för en tävling om julpriser.

Regler:

5 min planka ger en lott till tävlingen. Varje dag under hela blocket (24/12-13/1) har man chans att vinna en lott. Gör man 5 min planka varje dag under blocket får man alltså 21 lotter. I slutet av blocket skickar alla in hur många dagar de gjort plankan, senast tisdag 15/1 till simon.hector@hotmail.com. 

Plankan får genomföras på det sätt man själv vill, men det som rekommenderas är dynamisk planka där man gör olika övningar i rörelse medan man står i plankan. Exempel på olika dynamiska plankvarianter finns i Snättringes styrkebibliotek. Orkar man är det starkt att klara 5 min utan att vila, men annars rekommenderas korta pauser. 

På torsdagsträningen 17/1 lottas priser ut bland alla som gjort utmaningen. Ju fler dagar man gjort plankan, desto större chans att vinna priser!

 

Nästa block: Uthållighet. Vecka 3-5, 14/1-3/2.


Årets vinterträningsschema är uppdelat i åtta block inför 10MILA i slutet av april:

 

Skapad: 2018-12-23 14:01:26 av Simon Hector