Block 2: Uthållighet

Dags för block 2 i "den bästa träningsvintern någonsin"! Nu fokuserar vi på uthållighet, för att bygga grunden till bra form under nästa säsong.

Uthållighet är den viktigaste fysiska biten inom orienteringen, för att orka den längd som vi tävlar på. För snabba träningar behövs en uthållighetsbas och i tävling har vi mycket nytta av att orka hålla på under lång tid. Denna period av vintern är bra att lägga på mycket träning, för att sedan trappa upp med lite mer fart och orienteringstekniska träningar framåt våren.

Detta är ett av de block vi vill träna som mest i, men som alltid gäller devisen "träna hårt men smart". Den mängd du bör träna är väldigt individuell, så fundera ut hur mycket du vill träna. Generellt kan man säga att man kan öka sin träningsvolym med ca 10 % per år, för att få en ökning som kroppen klarar. Fråga gärna erfarna i klubben om träning eller din UK (uttagningskommitté) om du vill bolla saker som träningsmängd.

 

I detta block kör vi träningar som syftar till att bli mer uthålliga. Både intervallträningarna och torsdagsträningarna är planerade med fokus på uthållighet, och långpassen är väldigt bra träning för uthålligheten. En av många höjdpunkter under blocket är Ove Högbergs utmaning som är på söndag 9/12, där vi utmanar Oves tid från den 9:e sträckan vid Tiomila 1970, som Ove vann.

Träningarna ska ses som ett smörgåsbord där du kan välja att vara med på det du vill och tror du kan ha nytta av! På torsdagarna kommer det framöver att finnas som alternativ att springa lugn orientering på de fasta nattkontrollerna, ett antal banor kommer att tas fram, och man kan lägga egna banor på kontrollerna.

 

Kolla gärna in den nya sidan på hemsidan som visar översikten för vinterträningen 2018-2019, ses på högra sidan på startsidan och här.

Under december månad finns en grym teknikträning att göra hemma framför datorn eller på mobilen. Som en adventskalender får man varje dag en vägvalssträcka från någon del av världen där man kan rita i hur man skulle ha sprungit. Sedan får man möjlighet att se hur de som sprang sträckan på tävlingen sprang och vilket som gick snabbast. En ny sträcka kommer upp varje morgon på World of O

 

Nästa block: Styrka. Vecka 49-51, 24/12-13/1.


Årets vinterträningsschema är uppdelat i åtta block inför 10MILA i slutet av april:

 

Skapad: 2018-12-03 00:18:45 av Simon Hector