Teknikträning- kontrollplock

Plats:
Balingsnäs, korsningen Mörtsjövägen/Flintvägen
Datum:
2021-08-31 (971 dagar sedan)
Tid:
18:00

Samling:

Kl 18.00 vid "Vinkelkurvan" / korsningen Mörtsjövägen/Flintvägen i Balingsnäs, Huddinge. Se karta: https://kartor.eniro.se/m/ojnUQ 

Kolla noga vilka P-regler som gäller där du parkerar! Startplats i kurvan på Mörtsjövägen.

Allmänna färdmedel:

Se sl.se för anslutningsmöjligheter med buss.

Banor:

Orange bana: 3,3 km

Avkortning till 2,3 km

 

Svart bana: 10,7 km

Flera avkortningar på 1,7 -2,0 km finns

Kortaste varianten är 4,5 km.

 

Karta finns både i skala 1:7500 och 1:10000 för alla banor, skrivs ut på A3. Kartan är nyritad under 2021.

 

Kontrollerna är markerade med rödvit snitsel

Finns på Livelox som:

”Teknikträningssamarbetet Sydväst, vecka 35”

 

Beskrivning

Ett av de viktigaste momenten i orientering är kontrolltagning, att på ett snabbt, smidigt, säkert och effektivt sätt angripa kontrollen och lämna den i rätt riktning, utan att förlora tid på att behöva sänka farten, stanna eller (gud förbjude) bomma.

På denna träning erbjuds möjligheten att träna på kontrolltagning MÅNGA gånger. Banan består av massor av korta sträckor och många kontroller vilket gör att orienteringsmomentet i stort sett handlar om ingång/utgång från kontroll. Detta är det moment under tävling som kräver störst fokus. Du ska koppla på alla sinnen för att slutföra den sträcka du precis sprungit så bra som möjligt. Du kommer läsa på fler detaljer än på långa vägvalssträckor och du ska dessutom läsa in nästa sträcka, hur du ska angripa nästa kontroll och hur du ska lämna kontrollen som du kommer till. Detta sammantaget gör att farten behöver SÄNKAS! Men farten ska bara sänkas så mycket som behövs för en säker och effektiv orientering.

Genom att träna på kontrolltagning är målet att vi ska lära oss hur vi vill agera in mot och ut från kontroller, samt att vi ska kunna genomföra kontrolltagningen så snabbt som möjligt.

Starta gärna så långsamt att du har fullständig koll på allt du gör och skruva sedan upp farten så länge din orienteringsteknik tillåter, utan att tappa kontrollen på din orientering. 

Det är tufft att vara så fokuserad, därför erbjuds ett antal längre sträckor på den svarta banan där man får möjligheten att slappna av i huvudet något.

 

Hela svarta banan mäter 10,7 km och då tar man hela 62 kontroller! Ett par avkortningar på 1,7-2 km finns. Kortaste varianten på svarta banan är 4,5 km.

Orange banan mäter 3,3 km med en avkortning på ca 1 km till 2,3 km.

Båda banorna har dock stora möjligheter till egna avkortningar efter behov.

 

Analys

Analysera gärna med Livelox. Höll du en jämn fart hela träningen igenom eller blev det ”hackigt”?

Kunde du hålla samma fart in mot en kontroll som ut från den. Chansade du ibland eller hade du alltid full kontroll?

 

Övrigt

 

Banan sitter ute minst hela v 35 och v 36 och kan alltså köras närhelst det passar er, alltså kan träningen även genomföras på egen hand.

******

Teknikträning någonstans i södra Stockholm. Bra, genomtänkta teknikträningar för alla från orange grupp och uppåt. Ibland även gula banor (nytt för i år!), i dessa fall kommer detta att annonseras här i kalendern!

Samling runt 18.00 (okej att komma 17.55-18.10, sprid gärna ut er för att minska trängsel). Vanligtvis uppmuntras samåkning men i rådande läge kan det vara lämpligt att bara åka med de du normalt umgås med. Ofta går det också att cykla (eller, om så krävs, åk kommunalt men undvik kollektivtrafiken just nu om du kan).

Banor: Svart bana i längderna 3,5-10 km. Orange bana 3-4 km. Ibland gul bana ca 3 km (annonseras då här) Träningen passar alltså för orange grupp och uppåt.

Övning: Alltid ett genomtänkt moment som tränas i orienteringen, du ser vilket i översiktsplanen som finns här på hemsidan

Träna själv: Oftast finns banorna upplagda på fliken "Träningar för egen utskrift" samt några utskrivna ex i brevlådan utanför klubbstugan. Om det inte gör det, hör av dig till davhector@hotmail.com så skickar vi kartan till dig! Banorna sitter alltid ute minst en vecka (måndag-fredag, tas ner under helgen) och du kan träna när som helst!

Covid-regler: Träningen är öppen för alla medlemmar men vi måste se till att hålla avstånd

  • Parkera med SSK. OK Södertörn och Söders tränar också på tisdagar, vi har tydligt separerade samlingsplatser
  • En person ur din bil hämtar kartor åt alla
  • Håll avstånd till andra på samlingsplatsen. Uppehåll dig inte i onödan.
  • Handsprit finns tillgänglig
  • Ingen samling. Läs vad som väntar här på hemsidan och förbered dig därefter
  • Ingen gemensam start just nu, endast individuell träning
  • Åk hem så fort du är klar- men glöm inte att stryka dig från listan så att vi vet att alla är tillbaka. "Vanliga" skador förekommer fortfarande och därför håller vi koll på att alla kommer tillbaka. Sjukvårdsutrustning finns hos träningsansvarig.