Rapport medel- och stafett-SM

Snättringe hade i helgen löpare på medel- och stafett-SM i småländska Hok, några mil söder om Jönköping. Som vanligt var det flera bra insatser och nyttiga erfarenheter att ta med sig!

När man lägger ett SM ska det vara tufft och utslagsgivande. Vi från Stockholm undrar ibland varför utslagsgivande måste betyda att man springer i grönområde, men det är bara att acceptera att orientering inte alltid är solsken och öppen tallskog, i alla fall när man springer SM. Utslagsgivande blev grönområdena i varje fall, men det var fortfarande tätt i klasserna när medeldistansen avgjordes med kval fredag och final lördag.

Finalen startade tidigt på lördagsmorgonen med B-E-finaler. Snättringe hade två löpare på plats och de gjorde stabila lopp, Frida med en 16:e plats i D18B och Mattias med en 17:e plats i H18B.

Medelfinalerna fortsatte med H- och D18s A-finaler och här hade Snättringe Jesper och Johan C på plats efter bra kvallopp. Tyvärr hade båda lite sviter sen sjukdom tidigare i veckan, men gjorde det mycket bra båda två. Jesper tog en 13:e plats i den tighta H18-klassen, och visade att han är förtjänt av den reservplats till Junior European Cup som han nu fått, läs mer här. Johan sprang in på 26:e plats.

Regnet som fallit över arenan under dagen började nu ge sig så smått och det var dags för 20-klasserna, där Kristina sprang i A-finalen och gjorde det bra med en 29:e plats. Den långa dagen på medelarenan avslutades sedan med 21-klasserna där Simon sprang. Med ett helt okej lopp tog han sig in på placering 19.

Resultat medelfinalerna

Kvällen innan stafetten fick vi reda på att vi var en person kort i D20-laget, och att det även var tveksamt för start hos Jesper och Johan i H20 pga sjukdomskänningar. Vi avvaktade till morgonen men det visade sig att det blev återbud av grabbarna. Istället fick Mattias kastas in på första sträckan precis innan avresa till arenan och Frida och Kristina fick springa sträcka 1 och 2 i D20-laget. Trots att det inte blev godkända lag var det mycket bra stafetträning för juniorerna och kul lopp att springa. Terrängen för stafetten var dessutom lite mindre grön än medeldistansen, men det kompenserades med några extra backar. Fin och mörk granskog var det i alla fall!

I H21-stafetten hade Snättringe sitt första seniorlag på länge på SM. Simon startade och gjorde en stabil förstasträcka där han växlade ut Johan B som 7:a, i andraklungan efter att fyra lag gått loss. Inspirerande läge för Johan som gått över från Centrum OK nu i sommar för att göra en nysatsning. Johan hängde på de snabba löparna bra men kände att han inte riktigt hade samma säkerhet i kontrolltagningarna. När han tappade snabba löpare kom det fler bakom. Johan gjorde det bra och växlade ut David på sista sträckan som 54:a. David sprang som han brukar, dvs väldigt stabilt. På sista slingan hade han lite krafter kvar och kunde gå ifrån löpare omkring sig, till en viktig psykologisk seger. Laget kom in på 60:e plats!